210 60 83 870 :: info@kontorigas.gr Ευστρ. Πίσσα 79, Νέος Κόσμος, Αθήνα :: 210 60 83 870 :: info@kontorigas.gr
Βασικοί τύποι φωτισμού κατοικιών

Η βασική αρχή κάθε πετυχημένου σχεδιασμού φωτισμού είναι η αποφυγή με κάθε τρόπο του δυσάρεστα έντονου φωτός. Αυτό δημιουργείται όταν υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στη λαμπρότητα της πηγής φωτισμού και στο περιβάλλον. Το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό για το μάτι που δυσκολεύεται να προσαρμοστεί σε τόσο ακραίες καταστάσεις παρόλο που υπό φυσιολογικές συνθήκες μπορεί να διακρίνει αντιθέσεις στη λαμπρότητα επιφανειών της τάξης του 1000:1. Η φυσική τάση του ματιού είναι να προσπαθεί να εξισορροπήσει ή να διορθώσει τέτοιου είδους διάφορες στα επίπεδα φωτός που το περιβάλλουν. Όμως η διαδικασία της συνεχούς προσαρμογής από το φως στο σκοτάδι προκαλεί αισθήματα κούρασης και δυσαρέσκειας.

Οι χώροι ενός σπιτιού που μπορούν να φωτισθούν αποτελεσματικά από ένα μόνο φωτιστικό είναι ελάχιστοι. Μια μοναδική λύση φωτισμού ή ένα μοτίβο φωτισμού που μπορεί να εφαρμοσθεί σε κάθε δωμάτιο και να εξυπηρετήσει κάθε περίσταση και ανάγκη, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει. Σε γενικές γραμμές, ο φωτισμός ανάλογα με τη λειτουργία του μπορεί να αναλυθεί σε τέσσερις βασικές κατηγορίες: γενικός ή περιβάλλοντος (ambient lighting), έμφασης ή τονισμού (accent lighting), εργασίας (task lighting) και ενημέρωσης (information lighting).

Ο γενικός φωτισμός λειτουργεί ως ο άμεσος αντικαταστάτης ή το συμπλήρωμα του φυσικού φωτός και αποτελεί ένα από τα βασικότερα στοιχεία κάθε σχεδιασμού φωτισμού. Ο γενικός φωτισμός εξασφαλίζει ένα ικανοποιητικό επίπεδο ομοιόμορφου, άμεσου και διάχυτου φωτισμού σε ένα εσωτερικό χώρο και επιτρέπει την άνετη, ευχάριστη και ασφαλή παραμονή και κίνηση σε αυτόν. Ο γενικός φωτισμός μπορεί να επιτευχθεί είτε από κλασσικά κρεμαστά διακοσμητικά φωτιστικά είτε από απλίκες στους τοίχους είτε από χωνευτά ή εξωτερικά φωτιστικά στην οροφή είτε ακόμα και από επιτραπέζιες ή επιδαπέδιες λάμπες. Βασική προϋπόθεση είναι το φως να διαχέεται ομοιόμορφα προς όλες τις επιφάνειες του δωματίου. Για τη δημιουργία μιας ενδιαφέρουσας φωτεινής σύνθεσης και ατμόσφαιρας, ο γενικός φωτισμός πρέπει απαραίτητα να συνδυάζεται με φωτισμό έμφασης, ο οποίος αναδεικνύει συγκεκριμένα αρχιτεκτονικά ή διακοσμητικά στοιχεία του χώρου.

Οι εσωτερικοί χώροι μιας κατοικίας δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως στατικοί. Η δημιουργία με τον κατάλληλο φωτισμό συγκεκριμένων σημείων έμφασης μπορεί όχι μόνο να διευκολύνει τον εύκολο προσανατολισμό από τον ένα χώρο στον επόμενο αλλά και να αναδείξει αγαπημένα αντικείμενα. Ο φωτισμός έμφασης κάνει ένα χώρο πιο δυναμικό. Μειώνοντας την ένταση του γενικού φωτισμού σε ένα μακρύ διάδρομο για παράδειγμα και τονίζοντας ένα διακοσμητικό στοιχείο στο ένα άκρο, οι αναλογίες αμέσως μεταμορφώνονται. Ο φωτισμός έμφασης απαιτεί στο σημείο πρόσπτωσης τουλάχιστον τρεις φορές την ποσότητα του γενικού φωτισμού γύρω από το σημείο. Κάθε χώρος μπορεί να ωφεληθεί από την ανάδειξη κάποιου επιμέρους στοιχείου για παράδειγμα στα σαλόνια και στις τραπεζαρίες, ένα όμορφο κρυστάλλινο βάζο μπορεί να μεταμορφωθεί σε μαγικό αντικείμενο όταν φωτιστεί από ένα χωνευτό στην οροφή φωτιστικό τύπου σποτ με λαμπτήρα αλογόνου στενής δέσμης ή ένα γλυπτό, μια σύνθεση από λουλούδια ή μια αρχιτεκτονική λεπτομέρεια μπορούν επίσης να αναδειχθούν ουσιαστικά με το φωτισμό έμφασης. Ο φωτισμός έμφασης δεν επιτρέπει μόνο την ανάδειξη των συγκεκριμένων στοιχείων αλλά και βελτιώνει σημαντικά τη συνολική εικόνα του χώρου. Χωνευτά φωτιστικά με δυνατότητα κίνησης ή κατευθυνόμενα σποτ σε ηλεκτροφόρα ράγα φωτισμού, χρησιμοποιούνται συχνά για το σκοπό αυτό όπως και οποιαδήποτε άλλη μορφή κατευθυνόμενου φωτισμού μπορεί να έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Ο φωτισμός έμφασης δεν θα πρέπει να είναι έντονος και εκτυφλωτικός αλλά διακριτικός και ήπιος.

Ο φωτισμός εργασίας, όπως το όνομα του ξεκάθαρα υποδηλώνει, είναι ο τοπικός φωτισμός που επιτρέπει την εκτέλεση μιας συγκεκριμένης εργασίας ή δραστηριότητας, άνετα και με ασφάλεια. Η εργασία σε ένα γραφείο, η προετοιμασία του φαγητού στον πάγκο μιας κουζίνας αποτελούν τυπικά παραδείγματα που απαιτούν σωστό τοπικό φωτισμό. Η σωστή θέση και διάταξη των φωτιστικών έτσι ώστε να είναι ορατά τα αποτελέσματα του φωτισμού και όχι οι φωτεινές πηγές καθώς και η επιλογή των κατάλληλων φωτεινών πηγών είναι σημαντικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα αυτού του είδους φωτισμού. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ο φωτισμός εργασίας μπορεί να λειτουργεί και ως γενικός φωτισμός σε ένα μικρό χώρο. Επειδή τα φωτιστικά εργασίας τείνουν να δημιουργούν έντονες περιοχές φωτός και σκιάς, θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα έτσι ώστε να μην είναι κουραστικές και δυσάρεστες σε όσους χρησιμοποιούν το χώρο.

Ο φωτισμός ενημέρωσης επιτρέπει τον εύκολο και ασφαλή προσανατολισμό τόσο στους εσωτερικούς όσο και στους εξωτερικούς χώρους ενός σπιτιού. Η τοποθέτηση φωτισμού στις ντουλάπες ή στα κουδούνια ή δίπλα στη εξώπορτα αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα φωτισμού ενημέρωσης.