Τ. 210 90 21 821 :: info@kontorigas.gr Ευστρατίου Πίσσα 79, Νέος Κόσμος, 117 44 Αθήνα :: Τ. 210 90 10 138 :: Τ. 210 90 21 821 :: info@kontorigas.gr
Φωτίζοντας τον οικιακό χώρο εργασίας

Δεν είναι λίγα τα σημερινά σπίτια που διαθέτουν ειδικούς χώρους για συγκεκριμένες εργασίες που ποικίλλουν από μια γωνία στο σαλόνι έως ένα πλήρως εξοπλισμένο γραφείο. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο κατάλληλος φωτισμός εργασίας θα αυξήσει όχι μόνο την παραγωγικότητα αλλά και την ευχαρίστηση.

Ο φωτισμός ενός μόνιμου ή προσωρινού χώρου εργασίας σε ένα σπίτι δεν είναι απαραίτητο να ακολουθεί τις ίδιες αρχές με το αντίστοιχο φωτισμό εργασίας ενός επαγγελματικού χώρου. Στο οικιακό περιβάλλον, βασική προτεραιότητα είναι ο φωτισμός να εναρμονίζεται αισθητικά με τη διακόσμηση του υπόλοιπου σπιτιού και να δημιουργεί εξαιρετικά ευχάριστες συνθήκες εργασίας. Επίσης εάν ο χώρος αυτός δεν αποτελεί μόνιμη λύση από άποψη διαρρύθμισης, ο φωτισμός θα πρέπει να είναι αρκετά ευέλικτος ώστε να μπορεί να λειτουργεί ικανοποιητικά σε όλες τις περιπτώσεις.

Για τον κατάλληλο φωτισμό εργασίας σε ένα γραφείο με ηλεκτρονικό υπολογιστή, το φωτιστικό που θα επιλέγει θα πρέπει να είναι ευέλικτο και να μετακινείται εύκολα έτσι ώστε η κλίση του να φωτίζει το πληκτρολόγιο και όχι την οθόνη. Επίσης θα πρέπει να παρέχει κατευθυνόμενο φωτισμό υψηλής ποιότητας με ελάχιστη διάχυση προς τα πλάγια. Τα φωτιστικά με μακριούς βραχίονες είναι ιδιαίτερα χρήσιμα καθώς επιτρέπουν εύκολες αλλαγές στο ύψος διαφοροποιώντας παράλληλα και τη διάχυση του φωτός. Ο φωτισμός εργασίας είναι πρώτα από όλα πρακτικό θέμα αλλά έχει και μια ψυχολογική διάσταση. Ο σχηματιζόμενος φωτεινός κύκλος στην επιφάνεια του γραφείου λειτουργεί ως κέντρο συγκέντρωσης της προσοχής κάτι που είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα ειδικά σε ένα χώρο που χρησιμοποιείται ταυτόχρονα και για άλλες δραστηριότητες.

Ο φωτισμός εργασίας από μόνος του δεν είναι αρκετός. Η αντίθεση ανάμεσα στο φωτεινό χώρο εργασίας και στο συγκριτικά σκοτεινότερο περιβάλλον μπορεί να είναι κουραστική. Στους χώρους εργασίας, ο γενικός φωτισμός μπορεί να επιτευχθεί φωτίζοντας έμμεσα το ταβάνι κάτι που δεν δημιουργεί σκιές ή ενοχλητικές λάμψεις. Ο έμμεσος φωτισμός ενδείκνυνται επίσης για εργασία σε ηλεκτρονικό υπολογιστή καθώς μειώνεται ο κίνδυνος ύπαρξης αντανακλάσεων στην οθόνη. Σε ένα   περιβάλλον ενός πιο κλασσικού γραφείου, ο γενικός φωτισμός μπορεί να προέρχεται από επιτραπέζιες ή επιδαπέδιες λάμπες.