Τ. 210 90 21 821 :: info@kontorigas.gr Ευστρατίου Πίσσα 79, Νέος Κόσμος, 117 44 Αθήνα :: Τ. 210 90 10 138 :: Τ. 210 90 21 821 :: info@kontorigas.gr
Τεχνικά Χαρακτηριστικά Λαμπτήρων LED

Στη βιομηχανία φωτισμού επικρατεί τα τελευταία χρόνια διάχυτος ενθουσιασμός για μια νέα τεχνολογία, που έχοντας θέσει τέλος στον παραδοσιακό διαχωρισμό μεταξύ πηγής φωτός (λαμπτήρα), φωτιστικού σώματος και συστήματος ελέγχου, υπόσχεται περισσότερο φως με χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας, ευέλικτα φωτιστικά σώματα μικρών διαστάσεων, έξυπνη διαχείριση, μεγάλη διάρκεια ζωής και όλα αυτά με ένα οικονομικό κόστος επένδυσης που μπορεί να αποσβεστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο φωτισμός LED αποτελεί χωρίς αμφιβολία τη πιο σημαντική εξέλιξη στην τεχνολογία του φωτισμού από την ίδια την επινόηση του ηλεκτρικού φωτός και ως εκ τούτου οι προσδοκίες είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

 Οι λαμπτήρες τεχνολογίας LED παρέχουν εξαιρετική ποιότητα φωτισμού συνδυάζοντας υψηλή ενεργειακή απόδοση, που μεταφράζεται σε μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας (σε ορισμένες περιπτώσεις μεγαλύτερη και από 80%), μεγάλη διάρκεια ζωής (έως και 25 φορές μεγαλύτερη από τους αντίστοιχους λαμπτήρες πυράκτωσης), χωρίς να περιέχουν τοξικά μέταλλα (υδράργυρο και μόλυβδο) και χωρίς να εκπέμπουν επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία. Παράγουν ελάχιστη θερμότητα (μειωμένο ψυκτικό φορτίο χώρου) και παρέχουν φως άμεσα με το πάτημα του διακόπτη, χωρίς να τρεμοπαίζουν. Όλα τα παραπάνω συνιστούν ένα πολύ φιλικότερο προς το περιβάλλον προϊόν, σε σχέση με τους λαμπτήρες πυράκτωσης, αλογόνου και φθορισμού.

 Κάθε λαμπτήρας LED διαθέτει κάποια χαρακτηριστικά τα οποία προσδιορίζουν την ποιότητα και την απόδοσή του. Τα πιο βασικά είναι τα ακόλουθα:

Εγγύηση: η επιλογή λαμπτήρων που διαθέτουν εγγύηση καλής λειτουργίας για τουλάχιστον 2 - 5 έτη είναι σημαντική παράμετρος μια επένδυσης. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στους αναλυτικούς όρους των εγγυήσεων αυτών.

Δείκτης χρωματικής απόδοσης (CRI – Colour Rendering

Index): χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της ικανότητας πιστής απόδοσης των χρωμάτων επιφανειών και αντικειμένων από το φως που εκπέμπει μια πηγή φωτός. Συνήθως οι λαμπτήρες LED για οικιακή χρήση έχουν δείκτη χρωματικής απόδοσης >80 που θεωρείται ικανοποιητικός, με τους λαμπτήρες για χρήση σε εμπορικούς χώρους λιανικής πώλησης να έχουν CRI ή Ra >90.

Διάρκεια ζωής: είναι η εκτιμώμενη διάρκεια ζωής του λαμπτήρα σε ώρες. Ένας καλός λαμπτήρας LED θα πρέπει να έχει oνομαστική διάρκεια ζωής πάνω από 25.000 ώρες.

Φωτεινή ροή: είναι η συνολική ποσότητα ορατής ακτινοβολίας που εκπέμπεται από μια φωτεινή πηγή. Μονάδα μέτρησης είναι το Lumen (lm). Περισσότερα lumen σημαίνει και περισσότερο φως. Για τους λαμπήρες με ενσωματωμένο ανακλαστήρα (καθρέπτου), που εκπέμουν φως υπό γωνία, πολλές φορές λανθασμένα αναγράφεται στη συσκευασία τους, η τιμή της φωτεινής ροής που εκπέμπουν. Το σωστό είναι να αναγράφεται η τιμή της Φωτεινή τους έντασης. Η φωτεινή ένταση (Ι) είναι η συνολική ποσότητα ορατής ακτινοβολίας που εκπέμπεται από μια φωτεινή πηγή προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Μονάδα μέτρησης είναι η Candela (cd).

 Ονομαστική Ισχύς: Είναι η ισχύς, σε Watt, η οποία καταναλώνεται από το λαμπτήρα κατά τη λειτουργία του. Με βάση το μέγεθος αυτό και σε συνάρτηση με το βαθμό απόδοσης του λαμπτήρα, υπολογίζεται το ηλεκτρικό ρεύμα που καταναλώνει.